top of page

Vinteren og de fem elementene

Oppdatert: 9. okt. 2023

Vinteren er her. Vi er akkurat forbi vintersolverv, og det er januar når jeg skriver dette. I oktober skrev jeg om høstens rolle i det kinesiske medisinhjulet, og jeg har en ambisjon om å dele en liten tekst om hvert av disse fem elementene som også står i relasjon til hver sin årstid.

Det har seg nemlig sånn at jeg tror hver årstid har noe å lære oss, både når det kommer til helse og når det handler om livsmestring.

Så hva kan vinteren egentlig ha med deg og meg å gjøre? Eller for så vidt med livet å gjøre?


Selv om vinteren i år har vært uvanlig mild, er vi allikevel inne i årstiden for kulde, stillhet og stillstand. I alle fall i naturen. I år er det rim og frost på morgenen, og vanligvis pleier det å ligge snø. De fleste trær står nakne. Busker, fjorårets blomster og andre planter ser døde ut, og ingenting vokser. Det er ingenting i naturen som produserer noe nå, og når jeg går turene mine i skogen overfor huset der vi bor får jeg en følelse av av den sover. Naturens livskrefter har på en måte gått inn i seg selv, og vi vet av erfaring at selv om alt ser dødt ut nå, vil nytt liv spire når solen blir varmere på våren.


Som naturterapeut jobber jeg mye ut i fra grunnteoriene i tradisjonell kinesisk medisin. Her er det læren om yin og yang, og om de fem elementene som er mest sentrale. De fem elementene (wu xing) i det kinesiske medisinhjulet er Tre, Ild, Jord, Metall og Vann. Det er egentlig litt misvisende å beskrive disse fem som elementer, ettersom den mer riktige oversettelsen av wu xing er: de fem bevegelser eller faser.

De fem elementene i det kinesiske medisinhjulet beskriver altså naturens mønstre av syklus og forandring og hvordan de deretter er relatert til hverandre.

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com


Litt forenklet kan vi si at hvert element stimulerer og styrker det neste som følger i sirkelen: vannet stimulerer treet ved å gi næring til alt som vokser. Treet stimulerer ilden ved å nære ilden. Ilden stimulerer jorden ved asken som faller til jorden. Jorden stimulerer metallet ved at vi kan trekke metaller ut fra den. Metall avgrenser og bærer vannet, i tillegg blir vann næres av mineraler og sporstoffer.

Slik fortsetter naturens syklus.


I tillegg til at hvert element i tradisjonell kinesisk medisin er forbundet med en tid på året, er de også knyttet til kroppens organer. Vinteren tilhører vannelementet, og vannet er igjen knyttet til nyrene. Umiddelbart høres det kanskje ikke så galt ut? De fleste av oss liker ikke å fryse nettopp over nyrene, eldre mennesker kjefter vennlig på unge jenter som går med for korte gensere på vinterstid og vi advarer mot å sitte ute, rett på kaldt underlag. Det er lett å få urinveisinfeksjon av slikt. De fleste vet også hvor viktig det er for nyrene at vi drikker nok rent vann. Vi vet dette fordi vi har erfart at det er en skjør balanse, dette å ta vare på nyrene. De tåler ikke så mye av hverken stress eller slag, og det kan virke som de blir lett syke.

Men, fortsatt er det ikke helt tydelig hva vinteren kan gi oss av visdom. Hva er det den vil lære oss?


Foto:Antonio Guillem/Shutterstock.com


Vinteren lærer oss hvile. Den prøver å vise oss hva som kan skje hvis vi tar naturens rytme på alvor og anerkjenner at det er der vi hører hjemme. Vinteren er tiden da naturen stopper all produksjon, selv av de stoffene som gjør grener fleksible og forhindrer at de brekker. Naturen er ikke redd for å dø. Den bare slapper helt av, trekker seg helt inn i seg selv og tar kanskje en rolig sjekk av den indre tilstanden nå, etter en lang og produktiv sesong. Hvis du vil lære noe av vinteren, så kan du prøve å finne ditt eget senter av fred inne i deg, slik at du kan bringe det ut i verden når du er klar.


Det er underlig å observere hvordan vi mennesker gjerne begynner med førjulsstresset vårt på omtrent denne tiden. Naturen formelig roper til oss at nå passer det å skue innover. "Be cool", sier den, men det er ikke så lett å høre når det er penger som bør tjenes og gaver som må kjøpes.


Nyrene og vannelementet i den kinesiske medisinen har evnen til å lagre og beskytte livsenergien. Hvis den lagrede livsenergien vår skulle bli svekket vil det påvirke helsen vår i sterk grad. Vi kan både bli fysisk og psykisk ustabile og mangle energi og vilje til å gjennomføre det vi har startet.

I nyrene finner vi rett og slett kroppens viktigste energibeholdning, og vinteren forteller oss hvordan vi skal ta vare på den. Ta deg tid til å puste, ta deg tid til å roe ned og reflektere over livet. Ta deg tid til å pleie lyset du har på innsiden, vi kan ikke alltid være avhengige av varmen som kommer utenfra.

Foto: everst/Shutterstock.com

I dette elementet utvikles vilje og indre styrke. Vilje er nettopp en persons evne til å fokusere oppmerksomhet og energi mot et mål. Det å gå veien uansett hvor bratte bakker som kommer.

Vi har et betegnende uttrykk på norsk hvor vi sier at man har ryggrad. Med det mener vi at en person er i stand til å klare en tøff utfordring, enten psykisk eller fysisk.

Vannelementet styrer egentlig alle overganger: fødsel, pubertet, svangerskap og overgangsalder. Men det styrer også de overgangene man må gjøre når det skjer store forandringer i livet. Når mye forandres har vi lett for å føle angst – angsten for det ukjente. For å overkomme den, må vi ha mot og styrke som kommer innenfra (ryggrad).


I læren om de fem elementene er det vann som nærer tre, og det elsker jeg. Tre er forbundet med barndom. Bare etter vinter og død kan det altså komme en ny start. Hvis noe skal beveges må det først ha vært ro.


Det er viktig å huske at symbolikken i de fem elementene er en tolkningmodell for å forstå hvordan alle ting i naturen er i en evig prosess. Ingenting kan fungere alene i naturen og alle de forskjellige delene innenfor en helhet er nøye forbundet med hverandre.

Om nyrene våre lider, lider hele kroppen. Mister de sin funksjon hjelper det ikke å ha et godt hjerte. Om leveren vår fungerer dårlig blir hele kroppen forgiftet.

Biopati er en helhetlig terapi. Vi må se på alle aspektene av mennesket for å kunne finne tilbake til balanse og helse. Dette gjelder også på den psykiske og den åndelige delen hvor vi må lære oss å tenke positivt og å utnytte alle evner som er blitt overbrakt til oss gjennom slektenes gang. Ikke la frykt og motløshet bli negative tanker som motvirker din egen utvikling fremover.


Klarte du ikke bestemme deg for noe nyttårsforsett i år? Hva med å sette av litt tid hver dag til kun ro, ettertanke og en kopp te? Hva med å lære deg å meditere?

Ta lærdom av vinteren: ingen er skapt for å kun produsere og prestere.


Foto: fizkes/Shutterstock.com


Har du behov for litt veiledning for å finne tilbake til en god helse og en sunn balanse, da råder jeg deg på sterkeste til å finne en dyktig biopat. Det finnes flere av oss, sa let gjerne etter en terapeut som passer perfekt for deg.


Du kan lese mer om mine tjenester her.

Her kan du lese mer om biopati

325 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Комментарии


bottom of page