top of page

Høsten og de fem elementene

Oppdatert: 9. okt. 2023

Nå er vi akkurat forbi høstjevndøgn, og det betyr i praksis at her i Norden har vi gått inn i den siste fasen av høst. Noen steder har den første snøen allerede kommet, men her hvor jeg holder til har bladene akkurat begynt å bli gule og røde. Snart slipper de taket i busken eller treet de har vokst på, og faller til jorden. Personlig elsker jeg høsten. Men hva har den egentlig med meg å gjøre? Eller med deg, og alle mennesker å gjøre?Som naturterapeut forholder jeg meg mye til den kinesiske modellen med læren om fem elementer. Sammen med teorien om yin og yang er teorien om de 5 elementer - xu xing, noe av det mest elementære innen kinesisk medisin. De fem elementene er Tre, Ild, Jord, Metall og Vann.

Den egentlige oversettelsen av xu xing er ikke de 5 elementer, men de fem bevegelser eller faser. Og dette er noe av det første vi må forstå, det at vi ikke snakker om elementer slik vi er vant til det her i vesten. Vi snakker om livsprossesser, det som skjer fra noe starter og til det avsluttes, og hvilke elementer en slik livsprosess består av. Eksempler på livsprosesser kan være det som skjer fra du våkner om morgenen og til du sovner igjen igjen om kvelden, det kan være det som skjer fra du blir født og til du dør, eller fra sykdom starter og til du blir frisk igjen.


De fem elementene i det kinesiske medisinhjulet beskriver altså naturens mønstre av syklus og forandring og hvordan de deretter er relatert til hverandre.

Africa Studio/Shutterstock.com


Litt forenklet kan vi si at hvert element stimulerer og styrker det neste som følger i sirkelen: vannet stimulerer treet ved å gi næring til alt som vokser. Treet stimulerer ilden ved å nære ilden. Ilden stimulerer jorden ved asken som faller til jorden. Jorden stimulerer metallet ved at vi kan trekke metaller ut fra den. Metall avgrenser og bærer vannet, i tillegg blir vann næret av mineraler og sporstoffer.

Slik fortsetter naturens syklus.


Hvert element står i relasjon til noen av våre viktigste organer og også til årstidene. Og her har jeg endelig kommet til poenget : Nå er det sen høst, og den sene høsten er forbundet med Metallelementet. Metallelementet og høsten er igjen knyttet til lungene og tykktarmen. Det høres kanskje litt underlig ut med en gang, men hva er det egentlig høsten gir oss? Høsten er tiden da alt i naturen gir slipp. I sterk motsetning til de fleste av oss moderne mennesker er naturen ikke redd for å slippe alt den har, alt det den har jobbet for dette året, og vise frem hvem den har blitt. Uansett hvor gammelt eller ungt treet er denne høsten, vil det slippe bladene og stå der med alle sine sår og svakheter, og i all sin skjønnhet. Og det er ikke bare det at det er et vakkert og poetisk bilde på høstkvalitetene, det er faktisk dette som er den naturlige orden. Det er dette som er den naturlige bevegelsen som skal komme etter sensommerens og den tidlige høstens gaver og innhøsting. Høstens spesialitet er å gi slipp.Lungenes spesialitet er også å gi slipp. Lungene styres av det autonome nervesystemet, det vi ikke kan styre med vår egen vilje, og godt er det. Tenk om pusten var viljestyrt, og vi for hvert utpust begynte å vurdere risikoen ved å tømme lungene. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får.... Det er kanskje bedre å prøve og spare på luften? Heldigvis vet lungene bedre. Motta og gi slipp, motta og gi slipp, det er den naturlige orden.

Hva tykktarmen har å gjøre med samme tema bør vel i grunnen være ganske tydelig. Den mottar og gir slipp, den også.


Dette er noe av det jeg elsker med naturmedisin. Den setter meg i forbindelse med naturen, og forteller meg at det er der jeg hører hjemme. Både du og jeg, vi er en del av naturens rytmer og livsprosesser. Og akkurat som jeg kan se at naturen blir syk og lider når denne syklusen blir stoppet eller blokkert, slik ser jeg at det samme gjelder for mennesker også. Treet som får for lite vann blir svakt og sykt, ilden som ikke mates vil til slutt slukne og vannet som aldri tilføres ny næring blir et dødt vann som ikke lenger kan gi liv.


I en verden der vi nesten utelukkende applauderer vekst og innhøsting, der vi helst vil vokse, vokse, motta, motta, motta; hvilke plager vil du gjette på at jeg ser mye av?

Forstoppelse, tarmsykdommer, kroniske halsbetennelser, pollenallergier og astma.

I læren om de fem elementene er det metall som nærer vannet. Vannet er forbundet med nyrene, og kineserne mente at nyrene beskytter vår essens og lagrer vår livsenergi. Når vannet i oss ikke blir næret, merker vi det altså som manglende tilgang på livsenergi.

Høres det kjent ut?

Du har kanskje fått med deg at WHO anerkjente utbrenthet som diagnose våren 2019? Så vanlig har det blitt med alvorlig manglende tilgang på livsenergi, at vi ikke lenger kan overse det.


Det er viktig å huske at symbolikken i de fem elementene er en tolkningmodell for å forstå hvordan alle ting i naturen er i en evig prosess. Ingenting kan fungere alene i naturen og alle de forskjellige delene innenfor en helhet er nøye forbundet med hverandre.

Om nyrene våre lider, lider hele kroppen. Mister de sin funksjon hjelper det ikke å ha et godt hjerte. Om leveren vår fungerer dårlig blir hele kroppen forgiftet.

Kinesisk medisin gir oss en fantastisk oversikt over de forskjellige organenes kontrollområder og hvordan de påvirker hverandre. Man avgrenser ikke det psykiske fra det fysiske. Alle aspekter av mennesket er i en kontinuerlig skapende prosess. Når denne prosessen blokkeres eller kommer i ubalanse oppstår det vi kaller sykdom.

Først når prosessen helbredes igjen, kan vi få helsen tilbake. Da kommer vi ikke utenom å tenke helhetlig. Da må vi se på oss selv med kjærlighet og rolighet, og godta at kroppen og psyken er nøye forbundet gjennom naturens prosesser. For veldig mange av oss betyr det kanskje at vi må ta frem en gammel sorg som vi ikke har turt å se på før, også må vi gi slipp.


Hva med å prøve å gjøre det nå, nå som du har en venn å gjøre det sammen med? Hvis du har noe gammelt grums, eller en gammel sorg du vet at du bør slippe, så råder jeg deg til å gjøre det nå, sammen med høsten.Hvis du er en av dem som allerede er syk, eller som skulle ønske du hadde sterkere helse og mer energi, da råder jeg deg til å bruke denne høsten til å gi slipp på den livsstilen som har tatt deg nettopp dit.

Hvis du trenger hjelp til å finne ut hva som må slippes og hva det er du bør innføre i stedet, da råder jeg deg på sterkeste til å finne en dyktig biopat.


Du kan lese mer om mine tjenester her.

Her kan du lese mer om biopati

597 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page