top of page

Våren inviterer til detox og faste

Oppdatert: 12. mai 2020

Det er andre dag på rad med lett vårregn. Selv om snøen fortsatt ligger i store hauger i grøfta, har jeg begynt å glede meg til vår og spiring.


Denne vinteren har vært tøff for både helse og psyke. Jeg fikk en gjenstridig halsbetennelse i oktober, i november gikk den over til en ørebetennelse som skulle vare ut hele februar. Det føles som det er lenge siden jeg har vært såpass helsemessig redusert, men jeg har måttet stikke fingeren i jorda og innse at det tross alt ikke er så lenge siden jeg var så godt som arbeidsufør etter utbrenthet og svulst på en biskjoldbruskkjertel.


Mens mer og mer av snøen regner bort, bestemmer jeg meg for å faste. Jeg har aldri gjort det før, men har i flere år tenkt at det er en god ide å la kroppen få en pause fra alt jeg får den til å fordøye gjennom vinteren. Jeg har akkurat kjøpt meg ny juicer, så det passer bra. En uke med rensende juice og vann med sitron og ingefær. Våren er en fantastisk tid for faste og detox, fordi det er det naturen også holder på med på denne tiden. Når de første spirene der ute viser seg, vil det være nettopp de rensende og nærende urtene som kommer først.


Faste er noe som er helt vanlig i naturen for alle levende vesener. Faste innebærer avholdenhet, helt eller delvis, fra mat og drikke eller bare fra mat. Den kan vare kortere eller lengre tid. Faste er ingen sultekur. Faste er det samme som å la kroppen hvile og gi den mulighet til å lege eller balansere seg selv. Jeg liker å tenke på det som økonomi. Kroppen har et energibudsjett som den hele tiden bruker av, og fordi vi hele tiden spiser må store deler av dette budsjettet brukes på blant annet fordøyelse og avgiftning. Når vi midlertidig stanser tilførselen av næringsstoffer får kroppen plutselig mulighet til å bruke oppsamlede lagre som den egentlig ikke trenger. Den bruker av fettoverskudd for å nære viktige organer, enzymer kan bryte ned overvekst av celler, væskeansamlinger og avleiringer blir absorbert mens næringen i dem kommer til nytte. Samtidig økes kroppens detox-budsjett og ubrukelige stoffer skilles ut.


Jeg begynte min faste med noen dagers rolig detox. Jeg drakk et glass varmt vann før morgenstellet og deretter juice til frokost, spiste mindre enn vanlig og kun vegetarisk. Etter to dager med hodepine (kanskje abstinenser etter den faste koppen med frokostkaffe?) hadde jeg en lett og god følelse i kroppen.
Detox frokostjuice


2 stangselleri

1 eple

½ agurk

½ lime med skall

Litt mynteblader

Etter dagene med detox ble det plutselig enkelt å kutte ut maten. Jeg har en plan om å gjøre en femdagers faste med kun juice på morgenen og varmt vann med sitron og ingefær gjennom dagen. Dersom kroppen sier ifra at det er nok, avbryter jeg fasten tidligere.


Hver morgen juicer jeg en halv økologisk sitron (med skall) og en stor bit ingefær. Jeg gjør klar en mugge med litt over to liter vann og den sterke juicen. Det blir en frisk, velsmakende drikk jeg kan ha utover dagen.


Noen opplever ubehag som for eksempel svimmelhet og hodepine etter en til to dagers faste. Ettersom jeg tydeligvis allerede hadde kommet meg gjennom mine to dager med hodepine uken før, føler jeg meg uforskammet bra, lett i kroppen og klar i hodet etter bare de første dagene. Jeg fryser litt mer enn jeg pleier, så ulltrøyene blir gravd frem igjen fra nederst i skapet. Overraskende nok merker jeg ingenting til sultfølelse eller ubehag knyttet til lavt blodsukker. Jeg kjenner at jeg har lyst på mat, men er egentlig ikke sulten. Jeg har liksom bare lyst til å tygge på noe godt.


Jeg faster for helsen sin skyld. Jeg gjør det som en gave til kroppen min, en skikkelig vårrengjøring. Det kan jo også være greit å understreke at faste ikke helbreder sykdom, men den kan fjerne årsakene til at kroppen generelt, eller belastede organsystemer, ikke fungerer best mulig. Faste kan hjelpe kroppen tilbake i balanse slik at den blir i bedre stand til å helbrede seg selv.Hvordan sier kroppen ifra når fasteperioden er over? - En reel sultfølelse kommer tilbake når kroppen begynner å tære på vitale organer – en klar indikasjon på at man bør begynne å spise igjen.

- Temperaturen, som kan ha vært lavere enn normalt, blir normal.

- Pulsen, som kan ha vært lavere eller høyere enn normalt, blir normal.

- Svetten lukter ikke vondt lenger

- Urinen er blitt lys


Det spiller ingen rolle hvilke matvarer man spiser når fasten brytes, men det er viktig at man ikke spiser seg stappmett ved første måltid. Jeg venner kroppen gradvis til mat igjen ved å spise hummus med oliven og soltørket tomat, pakket inn i hjertesalatblader.


Om et par dager skal jeg på indisk restaurant med mannen min, og da skal jeg nok fylle magen igjen.

257 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commenti


bottom of page