top of page

Oppskrift på et koselig måltid

Oppdatert: 14. jan. 2022

I dag skal jeg dele en av mine viktigste oppskrifter. Denne grunnoppskriften bruker jeg så godt som hver dag, og uten den er det liksom ingen ting som fungerer helt.

Før jeg begynte å bruke denne oppskriften var måltidene hos oss preget av en del stress, kanskje særlig morgenene. Hver morgen ble farget av trøtte foreldre, sure barn, og rask spising. Akkurat morgenene våre har jeg beskrevet noenlunde detaljert her. Bare sånn i tilfelle du synes det er gøy med en liten smugtitt inn i hverdagen her.


Etterhvert som barna kom ramlende hjem fra skolen kastet de noe mer eller mindre tilfeldig inn i munnen, også etter en stund var det middag.... eller ikke middag. Noen ganger var de fleste mette etter det de fant på å spise da du kom hjem. Andre dager lagde jeg noe. Det var litt tilfeldig hva det ble. Middagene bare gjerne preg av at noen ble irettesatt for å si "æsj" om maten, en annen ville ikke smake i det hele tatt og minst et barn sølte, griste og måtte tørke opp etter seg. Jeg kjeftet på minst to barn som ikke ryddet opp maten etter seg. Alle sa "takk for maten".


Som noen kanskje allerede har forstått, var ikke disse måltidene særlig koselige. De var helt ok, men absolutt ikke noe som lyste opp dagen hverken for meg eller noen andre i huset.Vi manglet altså noe, og her kommer det:


Mine beste oppskrifter på et koselig måltid!


Frokost

Du trenger:

Et par stearinlys

Kakao

Havregrøt, frukt, nøtter, ostebiter eller noe annet godt som alle liker. (Her kreves det litt egeninnsats for å finne din optimale blanding).

Klassisk musikk (vi bruker adagio musikk av Mozart)

En liten duk

Kanskje en blomst

God tid

Tålmodighet og kjærlighet


Sett på musikk på svakt volum før du vekker barn (hvis du har barn).

Alle må stå opp minst 15 minutter tidligere, slik at dere får god tid, og den kan fortsette å være god. Dette må tilpasses individuelle behov. Hos oss drar mannen min tidlig på jobb mens jeg har klinikk hjemme. Derfor står vi opp en time før barna skal vekkes. Dette er vår kvalitetstid sammen, og vi koser oss med frokost og samtaler.


Vit hva dere skal spise så du kan lage maten mens barna (hvis du har barn) kler på seg. Hos oss er det gjerne kakao, eggerøre eller havregrøt. Det skal være enkelt, så aldri mer enn en eller to av disse tingene.

På kalde dager er det ekstra koselig å spise frokost på gulvet foran peisen.

Tenn lys.

Takk for maten.

Første gangen vi tester ut den nye oppskriften "skikkelig koselig frokost"

Fruktrestene ble puttet i en boks i kjøleskapet, og kunne spises etter skoletid.
Middag

Du trenger:

En plan

Mat i kjøleskapet

Et par stearinlys

En koselig duk (som det er lov til å søle på)

Kanskje en blomst

Glad musikk

God tid

Tålmodighet, selvironi og kjærlighet
I løpet av helgen planlegger dere middagene for hele neste uke. Alle i familien kan hjelpe til. Vær realistisk, noen dager har du mer tid enn andre. På mandag (eller lørdag eller den dagen som passer best) handler du ingrediensene du trenger for middagene hele uka. Allerede nå bør de fleste kunne kjenne seg opptil 3 kg lettere.


Hvis barna er sultne etter skolen kan de spise et eple eller noen nøtter. Vi har en skuff i kjøleskapet der "etterskoletidfrukten " er lett tilgjengelig. Hvis du har barn kan du også gjerne la dem hjelpe til med å lage middagen, så de kan smake underveis. Hvis du har litt eldre barn kan de til og med begynne å skjære opp grønnsaker eller starte middagen før du kommer hjem fra jobben.


Sett på glad musikk. Jeg har en egen spilleliste for matlaging (og oppvask).


Husk å øve opp evnen til å kunne le høyt og hjertelig av egen matlaging de gangene det er åpenbart at det er det eneste riktige.

Skru av glad musikk, så det blir mulig å snakke sammen.

Pynt gjerne maten med noe grønt (eller noe godt i en annen fin farge). Ikke bry deg om det hvis folk ikke synes pynten smaker godt.

Dekk bordet pent (dette er også noe barn kan gjøre), bruk gjerne blomster og alltid levende lys. Også selv om dere bare skal spise pølser.

Ikke vær redd for å søle på duken.

Alle får rom for å fortelle litt om dagen sin.

Takk for maten.
291 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page