top of page

God morgen (og frokostkakao)

Oppdatert: 14. jan. 2022

Hva som skjer fra det øyeblikket jeg står opp, og til barna drar på skolen er viktig for meg. I gamledager så det omtrent slik ut:


- Jeg våkner, føler meg trøtt og uopplagt, men kommer meg ut av senga. Det er 1 time til barna skal være ute av døra.

- Jeg slenger på meg klær og vekker barn.

- To av tre stk barn skriker at jeg er dust og at de ikke vil stå opp. En kler på seg.

- Jeg slenger frem klær til barna og spør hva de vil ha å spise

- Et barn blir sur fordi det er feil klær, to barn er ikke sulten, ingen vet hva de vil spise.

- Jeg lager et eller annet. Et barn spiser havregryn med melk, et barn spiser knekkebrød og et barn er sur og trøtt og vil ikke spise.

- Jeg blir også sur. Det er et kvarter til barna skal være ute av døra, og ingen har gitt meg de skitne matboksene sine fra i går enda.

- Jeg smører matpakke til de to yngste barna, vasker tre matbokser og kjefter på et barn som ikke vil lage matpakka si selv.

- Jeg kommer på at det er turdag og noen har gym. Mer pakking. Alle er stressa, to barn kjefter og et barn gråter. Vi skulle vært ute av døra for 3 minutter siden.

- Jeg kjefter litt på alle i bilen for at de ikke gjør det jeg sier med en gang, prøver å hente meg inn igjen og ønsker tre barn en god dag før jeg slipper dem av der de skal.


Høres det kjent ut? Nå er det heldigvis ganske lenge siden vi har hatt det sånn. Noe av det viktigste jeg lærte av å være syk var tålmodighet, fredfylthet og å verdsette skjønnhet. Det høres kanskje rart ut at dette har noe med frokost å gjøre, men for meg ble det avgjørende. Nå har jeg lært at hele dagen blir av bedre kvalitet når jeg sover nok, så jeg legger meg tidlig. Jeg står opp tidlig, som oftest frisk og uthvilt, har god til alene til morgenstell og litt yoga.
Deretter lager jeg en god kopp frokostkaffe (med smør, olje, prebiotika og krydder) til meg selv og mannen min. Nå anbefaler jeg i grunnen ingen å drikke kaffe, og denne drikken kan også helt fint lages med feks chai-te eller Numi te. Hver dag sitter jeg og mannen min alene i omtrent 45 minutter og koser oss sammen før jeg vekker barna.Det ser omtrent slik ut:


- Jeg går fra rom til rom og klør tre barn på ryggen. Alle våkner, et barn utsetter å stå opp.

- To barn kler på seg mens jeg lager kakao og skjærer opp frukt.

- To barn passer på at de får kakao først, et barn er redd for at kakaoen skal bli kald, og forter seg med å stå opp allikevel.

- Ettersom alle spiser det samme trenger ikke jeg bruke mer tid på å være kokk, så mens tre barn koser seg, lager jeg matpakker til alle.

- Jeg har hatt god tid på eget morgenstell, har gjort yoga og har blodsukkeret i orden så jeg føler ikke stress, og mirakuløst nok ser det ut som roen smitter.... hver morgen i år etter år.


Jeg tenker ikke lenger at morgenen er starten på dagen, så det er viktig å forsøke å gjøre den god. Jeg tenker at alle timer i dagen er en del av livet mitt, og livet mitt er såpass verdifullt for meg at også disse timene rett etter at jeg står opp er viktige å kose seg med.


Noen har bedt om oppskrift på frokostkakaoen vår, og her er den:Renate Elidas frokostkakao


Jeg varmer opp havremelk og kokosmelk. Her måler jeg rett og slett opp mengde i koppene barna skal drikke av, slik at det blir en kopp til hver. Jeg bruker 1 ss kokosmelk pr barn (når jeg lager til meg selv bruker jeg økologisk soyamelk og mye mer kokosmelk)

Mens melken varmes opp skaver jeg opp kakaosmør (kjøpes på helsekost). Omtrent 1 ss pr barn (når jeg lager til meg selv bruker jeg 2 ss kakaosmør).


Nå tar jeg kakaosmør og varm melk i en blender sammen med 1,5 ts kakaopulver pr barn og 1/2 ts greens (feks Vital greens). Her må man prøve seg litt frem slik at man finner den smaken alle liker best.

For meg personlig blir kakaoen mer enn søt nok med kokosmelk i,  men barna liker den litt søtere. I denne frokostkakaoen er det derfor litt vaniljefrø og bittelitt stevia.
Hele blandingen kjøres i blender i omtrent 20 sekunder.

Det er viktig å merke seg at ikke alle blendere er laget for å håndtere varmt innhold. Det kan være direkte farlig å blende kokende væske dersom lokket plutselig fyker av på grunn av det høye trykket som oppstår. Dersom du ikke har en blender som håndterer varmt innhold, kan du bruke en stavmikser. Min erfaring er også at blendere av glass ikke egner seg til varm mat. De sprekker lett nederst der glasset er festet i plast.


Frokosten er servert, og barna elsker den!
187 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page