top of page

Naturmedisin eller ordentlig medisin?

Oppdatert: 4. aug. 2023


- Er det ordentlig medisin eller er det sånn alternativt? Dette er et helt vanlig spørsmål jeg må forholde meg til ganske ofte. Spørsmålet kan bli stilt med positiv nysgjerrighet eller akkompagnert av en skeptisk rynke mellom øynene. Begge deler er greit, begge deler er helt forståelig og begge deler er litt urovekkende. Hvorfor ser vi kun på den evidensbaserte skolemedisinen som "ordentlig medisin"?


(Hvis du tenker at dette er helt naturlig ettersom evidensbasert medisin er nettopp det: basert på solide bevis, kan du lese mer utfyllende om hvorfor dette kan være problematisk her: Evidensbasert kunnskap og naturmedisin.)I starten ble jeg faktisk provosert av denne type spørsmål. Det ville jo ikke falle meg inn å spørre en som fortalte at hun var lærer om hun lærer bort ordentlig kunnskap, eller bare sånne andre greier.

Jeg blir på ingen måte provosert lenger, som sagt: det er et helt forståelig spørsmål. Faktisk er jo dette spørsmålet litt av grunnen til at jeg valgte å bli biopat. Da jeg selv var syk fant jeg ikke dette alternativet som jeg nå vet kunne ha hjulpet meg så mye, fordi det ikke er "vanlig, ordentlig" medisin. Jeg lette etter sykdommen. Jeg ville ha en diagnose, sånn at jeg ved å studere min egen sykdom kunne finne løsningen.


Det er dette som er det vakre ved moderne medisin: De har studert sykdom. De vet alt om hvordan kreft oppstår, hvordan et hjerteinfarkt skjer og hvordan sår gror. Dette har gitt oss en en akuttmedisin så effektiv at det noen ganger kan være vanskelig å fatte. Det vil jeg bare ha sagt med en gang: ikke kom til meg hvis du er midt i et hjerteinfarkt! Da er det 113 som gjelder.

Leger er eksperter i akuttmedisin og symptombehandling, og hjerteinfarkt er et alvorlig symptom på at noe ikke er helt som det skal i kroppen.


Dette tar oss rett til en av de store svakhetene til skolemedisinen. Leger vet alt om hvordan et sår gror, men de vet ikke hvorfor det gror. De vet hvordan man får kreft, men ikke hvorfor. Skolemedisinens evidensbaserte natur hindrer den rett og slett i å sette ting i et system slik at man forstår hvorfor ting blir som de blir.

Dette viser seg aller best i det faktum at det ikke har noen hensikt å gå til legen før et symptom har oppstått. Symptomet kan for eksempel være fysiske smerter, høyt blodtrykk eller svimmelhet. Ettersom symptomer utelukkende blir behandlet som noe negativt, vil vi deretter få hjelp til å dempe eller fjerne symptomet. Har du en vanlig hodepine får du paracet, har du allergisk reaksjon får du antihistaminer.

(Hva jeg mener om denne typen symptombehandling kan du lese mer om her: Når kroppens varsellamper blinker)


Og nå er vi ved en av grunnpilarene i naturmedisinen: Man finner ikke løsningen på sykdommen, i sykdommen.

Hvis du står i stummende mørke og ønsker å finne lys, hjelper det ikke om du studerer mørket aldri så mye. Du kan stirre på mørket i dagesvis. Du kan gjøre all verdens målinger på temperatur og energitetthet og areal. Du kan registrere og nedtegne hvordan mennesker reagerer på mørket på ulike tider av året. Du kan lære deg alt som er å vite om mørket, og etter årevis med studier vil du oppdage at du fortsatt ikke er noe nærmere å finne lys.


Når du står i stummende mørke og vil skape lys, må du aller først ha en forståelse for hva lys er. Du må vite at du ikke kan bruke mørket til å lage lys, for lys er noe helt annet. Videre må du ha en forståelse av at det, helt uavhengig av mørket, finnes en potensielt tilgjengelig energi som kan brukes til å tenne lyspæra.


Naturmedisin er mye erfaringsbasert. Biopatien setter i tillegg de gamle naturmedisinske metodene og erfaringene i sammenheng med vestlig medisinsk forskning. Naturmedisin er forståelsen om hva helse er, og hvorfor sykdommer utvikler seg. Fordi naturmedisin har en holdning om at universet er intelligent, er det naturmedisinske faktisk alt som får kroppen til å helbrede seg selv. Vår kropp er en del av en energi som igjen er avhengig av en del naturlover. På samme måte som et frø må ha riktig jord og passe med sol og vann, har også mennesket noen forutsetninger som må være på plass for at vi skal kunne bli den beste utgaven av oss selv.


Det er ikke noe galt i å vite mye om sykdom, eller mørke for den saks skyld. Det er bare det at det er ikke den kunnskapen som vil gi deg god helse. For å finne tilbake til god helse må du snakke med en som har en forståelse av hva helse er, og som har en modell som hjelper deg med å finne ut hvorfor helsen din har blitt dårligere.


Et naturmedisinsk behandlingssystem skal kunne forklares ut fra et helhetssyn hvor alle deler av mennesket tas hensyn til. Det er et system hvor man behandler hele mennesket og ikke kun symptomer.


Når jeg møter deg som pasient for første gang lurer jeg på om du hadde noen sykdommer som var litt typisk deg da du var barn. Jeg lurer på om du bærer på mye sorg eller redsel. Jeg lurer på hva du pleier å spise til lunsj og om du hadde kyssesyke da du var ungdom. Jeg lurer veldig på hvem du er.


De pasientene som kommer fordi de har hatt en del vondt i magen det siste året, lurer gjerne på hva jeg skal med all den informasjonen. De har jo bare vondt i magen.


Det er faktisk ikke viktigst for meg hvilken sykdom mennesket har, det er viktigst hvilket menneske som har sykdommen.

Hvert menneske er født med en innebygd livskraft som er selvopprettholdende og selvregulerende. Det er menneskers egen livskraft som helbreder sykdom. Sykdom oppstår kun når summen av de belastningene mennesket utsettes for blir større kroppens egen evne til tilpasning.


Er du en av dem som står i mørket og prøver å finne ut av det? Håper du at noen snart kan finne ut om du har ME, utbrenthet, parasitter eller fibrobyalgi sånn at du vet hva du har å jobbe med? Fortsett å undersøk, for all del, og lær deg så mye du kan om din egen kropp. Men, hva med å snakke med noen som har greie på helse i tillegg? Det er klart at det krever mer av deg. Mest sannsynlig har du et større oppussingsprosjekt i vente, eller du kan ha flaks, være tidlig ute og kun ha behov for en mindre oppgradering av kroppen.


Uansett hva du velger er min påstand: Alle kropper, alle mennesker har tilgang til den livsenergien som kan føre deg tilbake til helse. Du trenger kanskje bare hjelp til å finne ut hva som hindrer den i å nå frem dit den trengs.Snakk gjerne med meg om helse. Eller snakk med noen andre som kan mye. Snakk med noen som har en god forståelse av hva lys er, hvis du står i mørke.


449 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page