top of page

Når kroppens varsellamper blinker

Oppdatert: 9. okt. 2023

Vi vet alle hvordan det ser ut når en varsellampe i bilen begynner å lyse eller blinke. De fleste kjenner følelsen. Enten vet du hva akkurat denne lampen betyr, eller så vet du det ikke. Jeg vet ofte ikke hva de ulike lysene betyr, og kan fort få lettere panikk hver gang en ny lampe gir seg til kjenne. Det fine med en bil er at du gjerne har en instruksjonsbok som kan hjelpe deg når du står fast.


Foto: Daniel Krason/Shutterstock.com


La oss se for oss følgende scenario: Jeg er ute og kjører med min ganske nye hybridbil.

Plutselig er det noe som begynner å blinke og lyse på dashbordet foran meg. - Æsj, så irriterende at det skulle begynne å blinke akkurat nå som jeg er ute og kjører, tenker jeg. Det ødelegger jo faktisk litt av kjøregleden. Jeg ringer en venn som sier at hans bil også har det med å blinke litt innimellom, så vi blir enige om at det nok er ganske vanlig. Jeg kjører videre, og bestemmer meg for å holde ut med blinkingen foran meg.


Etter en stund begynner en ny lampe også å lyse. I tillegg går en liten alarm med jevn pipelyd. Dette går jo ikke, det blir rett og slett vanskelig å konsentrere seg om kjøringen. Jeg bestemmer meg for at noe må gjøres.

På dette tidspunktet stopper jeg bilen og ringer en ny venn, en med god greie på hvordan biler er skrudd sammen. Sammen klarer vi å finne frem til ledningene som er ansvarlige for den plagsomme blinkingen og pipingen. Jeg får kuttet over ledningene, lysene slukker endelig på dashbordet, og jeg kjører fornøyd videre.


Jeg vil anta at ingen mennesker som eier en bil vil forholde seg til bilens varsellamper på måten jeg har beskrevet over. Alle vet at dersom vi velger å ignorere en varsellampe nå,

vil mest sannsynlig et større problem enn irriterende lysblinking oppstå i relativt nær fremtid. Vi har også en tanke om at det kan være bedre for både lommeboka og bilen at vi forholder oss aktivt til denne lampen med det samme. Det kan fort bli dyrt om vi venter. I verste fall ødelegger vi hele motoren, og bilen må i praksis byttes ut.


Nok en positiv ting med biler: De kan byttes ut. Jeg kan kjøpe ny hvis den gamle dør.Vi ser for oss et nytt scenario. Jeg våkner med en forferdelig hodepine. Ettersom jeg jobber som lærer og elevene mine er helt avhengige av at jeg kommer på jobb i dag også, står jeg bare opp og gjør som jeg pleier. Når jeg kommer på jobb forteller jeg noen kollegaer om den plagsomme hodepinen min. De kan fortelle at de ofte kan få litt vondt i hodet selv, og at det nok ikke er så uvanlig for oss lærere som tross alt kan jobbe i en del støy.

Neste dag har jeg fortsatt hodepine. Det er tungt å stå opp, og jeg merker også at jeg har problemer med å huske hva som skal skje senere i dag. Jeg har vondt i magen og føler meg litt kvalm. Dette går ikke, jeg har tross alt ansvar for en hel klasse, og jeg klarer ikke konsentrere meg om jobben med denne hodepinen. En god venn som selv er en del plaget med migrene anbefaler meg å ta en litt sterk smertestillende tablett. Endelig kjenner jeg at hodepinen gir seg, og jeg kan sette meg i bilen og kjøre på jobb i dag også.Ser du likheten i disse to eksemplene? Og allikevel, der det første scenarioet virker helt absurd og mest sannsynlig aldri ville skjedd i virkeligheten, vil jeg faktisk gjette på at de fleste både har opplevd lignende og valgt det samme som personen i scenario nummer to.


Når varsellampen i bilen blinker er det et symptom på noe. Hvis du vet årsaken til symptomet og kanskje i tillegg er mekaniker kan du reparere årsaken til blinkingen. Blinkingen vil deretter stoppe. Et symptom er et tegn på at noe er galt. Kanskje du mangler bensin, kanskje du mangler bremsevæske eller kanskje du mangler olje. Hvis du velger å ignorere symptomet vil det få konsekvenser. Hvis du ikke vet helt hvilken lampe som lyser, kan konsekvensen plutselig bli ganske alvorlig.
Hodepine er et symptom. Hvis du kan fjerne årsaken til hodepinen, vil den gi seg. Men, hva er så årsaken til hodepine? Det kan jeg ikke fortelle deg i en generell tekst som denne, det kan nemlig være ulik årsak for ulike mennesker. Alle hodepiner er heller ikke like, det vet du som har hatt migrene. Hodepine kan skyldes stress, det kan skyldes dehydrering, forgiftning, allergi og mye annet. Det jeg kan fortelle deg helt sikkert er at hodepine aldri skyldes at kroppen din har paracetamolmangel.

Hvis du for eksempel har slått hodet kraftig, er hodepine kroppens måte å fortelle deg at hjernen trenger at du holder deg helt i ro en stund. Dersom du nå velger å fjerne symptomet uten å la årsaken repareres kan du risikere alvorlige skader på hjernen når du glemmer å ta hensyn til hjernerystelsen.


Vi leverer gjerne bilen på service en gang i året, eller i alle fall med jevne mellomrom. Der får vi beskjed om hva bilen trenger akkurat nå for at den skal holde seg frisk et år til. Hva pleier du å betale for denne servicen? Det blir vanligvis et par tusenlapper, og det er det verdt. Dersom vi dropper servicen i år etter år, blir ofte bilen til slutt syk, mer eller mindre alvorlig, og resulterer gjerne i et lenger opphold på et verksted med påfølgende regning.


Hvor ofte har du kroppen på service? Hvor ofte har du samtaler og tar tester hos et utdannet, kvalifisert menneske, som kan gi deg en holistisk, helhetlig oversikt over hvordan det står til med kroppen din? Hva om magebesværet og hodepinen er et symptom på noe mer alvorlig. Hva om det høye blodtrykket ikke egentlig er det alvorligste problemet ditt, men at det heller er et tegn på at noe annet er i ferd med å gå alvorlig galt. Hva om du fjerner det plagsomme symptomet med en pille og glemmer å finne ut hvorfor "lampen" begynte å lyse i utgangspunktet? Hva da? Jeg vet faktisk ikke svaret. Men, jeg kan love deg en ting: hvis du velger å ignorere eller "klippe over ledningen" når en av kroppens varsellamper begynner å blinke, har du trøbbel i vente litt lenger frem på veien. Hvis du er heldig trenger du bare mer av det riktige drivstoffet, men er du uheldig kan det bli riktig alvorlig.


Her er en ting som er viktig å huske om kropper: Du får bare en, og kan ikke kjøpe ny. Hvor mye synes du det er akseptabelt å bruke på årlig sjekk av din? Hvor viktig synes du det er at den kjører på riktig drivstoff?Jeg kan ikke tvinge noen til å skaffe seg en "fastbiopat" i tillegg til den faste legen, men jeg anbefaler det. Og let gjerne litt så du finner en du blir skikkelig fornøyd med, akkurat som jeg håper du har gjort med legen din.


722 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page