top of page

Kraft, quinoa og grønnsaker

Oppdatert: 14. jan. 2022

OK, bare ett innlegg til med litt om kraft, også lover jeg en liten pause.

Nå har kanskje noen av dere kokt kraft så så det står etter siden sist, og da er vel fint å få flere tips til hvordan den kan brukes?

Langtidskokt kraft er altså laget på bein som får trekke i timesvis - og gjerne i flere døgn. Du ender opp med en skikkelig vitaminbombe, så det er bare å kok i vei!


Spør du meg kommer resultatet av kraften helt an på hvilke type bein du velger å bruke, og faktisk på hva hvordan dyret har levd. Jo bedre dyret har hatt det, dess bedre blir kraften. Velg gjerne bein fra dyr som har spist økologisk fôr eller har gått på beite.
Forrige mandag skrev jeg hvordan jeg ofte koker nudler til barna på kraft. Denne uka vil jeg tipse om at alt som normalt kokes i vann, kan kokes i kraft. Grønnsakssuppe blir for eksempel fantastisk god ved å bytte ut litt av vannet med kraft.

Ris, som ellers er ganske næringsfattig, kan bli en vitaminbombe av å kokes i kraft og krydder, istedet for bare vann og salt.


En av mine favoritter er grønnsaksform med quinoa trukket i kraft tilsatt litt spisskummen, gurkemeie, svart pepper og himalayasalt. Quinoa er en glimrende kilde til protein, og egner seg derfor spesielt godt sammen med et grønnsaksmåltid (med eller uten kraft...).


Til 2 voksne og to barn trenger du for eksempel ca


Grønnsaksform

4 store gulrøtter

1 søtpotet

1/4 kålrot

1 stor løk

4 fedd hvitløk

Noe annet godt de har i grønnsaksavdelingen (jeg er spesielt glad i ulike beter). Det kan være for eksempel

1 rødbete

2 gulbeter

2 polkabeter


Saus

Rør sammen:

1 boks kokosmelk

1 ss spisskummen

1 ts gurkemeie

1/4 ts svartpepper

2 ts himalayasalt


Kapp alle grønnsakene i tynne skiver og legg i en ildfast form. Hell over sausen. Sett i ovnen på 190 grader i ca 25 min. Følg litt med på grønnsakene så de ikke brenner seg, og rør eventuelt litt i formen om det øverste laget begynner å se svidd ut. Når grønnsakene er passe myke, er maten ferdig.


Mens grønnsaksformen står i ovnen lager du quinoa.


Quinoa på kraft

Jeg bruker økologisk quinoa, følger bare anvisningen på pakken, men bytter ut vannet med kraft. I kraften har jeg litt hjemmelaget urtesalt (det må jeg jammen huske å gi dere oppskriften på neste vår!), litt karri og tørket ramsløk.

Det går også an å bare bruke en spiseskje økologisk grønnsaksbuljong ved mangel på ramsløk og urtesalt.


Når quinoaen er ferdig burde grønnsaksformen også nesten være klar.

God appetitt!197 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page