top of page

Begynn denne uken... Lær deg å koke kraft!

Oppdatert: 14. jan. 2022

I min ungdom spiste jeg mye nudler av typen plastinnpakket, liten hvetefirkant krydret med salt og syntetisk smakforsterker. Mmmmmmm....

Det spiser jeg altså ikke lenger.


Min barn så at andre barn spiste nudler, de fikk innimellom smake, og jevnlig ble det klaget hjemme over at de aldri fikk nudler av meg. Jeg anser meg selv som ganske løsningorientert på kjøkkenet, og jeg følte meg rimelig sikker på at det ikke kan ha vært på denne måten kineserne opprinnelig tilberedte sine nudler. Her er løsningen som gjør at jeg med den aller beste samvittighet lar både barn, mann og meg selv spise oss stappmett på nudler så ofte vi vil. Jeg koker kraft!

Under finner du den utrolig enkle fremgangsmåten som jeg bruker når jeg koker kraft. Test det ut denne uken, for neste mandag kommer mine enkleste (og beste) kraftmiddager for familier som lever i den vanlige verden, med normalt antall minutter i døgnet tilgjengelig.


Horfor kraft?

Kraft er ekstremt næringsrikt. Det er supermat! Kraft gir næring til hele fordøyelsessystemet, den kan hjelpe til å normalisere magesyreproduksjonen og er styrkende for tarmen. Dette kommer av at i tillegg til at kraft er fullspekket med vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner og sunt fett inneholder den også store mengder gelatin og kollagen. mangel på de aminosyrene som det finnes mye av i gelatin sees ofte i sammenheng med problemer med hud-, ledd- og bindevevssykdommer. Dere som er opptatt av hud, hår og negler har kanskje også lagt merke til at gelatin/kollagen gjerne er det som nevnes og anbefales i skjønnhetsbransjen.Renates enkle kraftkoking


Skaff bein du kan koke kraft av. Selv kjøper jeg kraftbein direkte fra en økologisk gård i nærområdet (billig og kortreist), men du får også tak i bein i enkelte velassorterte butikker. Et annet sted jeg får tak i bein, er etter påskas lammelår eller i kylling. Ikke sjeldent kjøper jeg en hel økologisk kylling (eller høne), og koker denne en times tid i en stor gryte. Etter omtrent en time fisker jeg opp kyllingen, ribber den for kjøtt og legger beina tilbake i vannet slik at jeg kan fortsette å koke ut kraft.

Du trenger altså kraftbein. Jeg tar det jeg får, men la oss si mellom 1 - 2 kg.

Legg beina i en stor gryte og pass på at de er dekket av vann. Jeg pleier å alltid å bruke gryta som tar 5 liter vann, uansett hvor lite kraftbein jeg har. Jeg anbefaler at du også bruker en stor gryte, fordi jo mer kraft du ender opp med, dess mer godt kan du bruke den til. Det er ikke så farlig om den blir litt tynn.


Tilsett litt syre, for eksempel hvitvineddik eller sitron (et par spiseskjeer) i vannet.


Kok opp, og la gryta med vann og bein stå å trekke på svakere varme (rett under kokepunktet) i så mange timer som du orker.

Jeg pleier å la kyllingbeina stå på ovnen i ca 5 timer. Kraftbein fra større dyr kan gjerne stå i minst 12 timer, og hvis du vil ha optimat utbytte av kraftkokinga kan disse beina faktisk trekke i flere døgn.Fjern skum som legger seg på overflaten av vannet med en skje under kokingen. Sil av krafta, hell i beholdere som kan fryses (jeg bruker ofte de store spannene fra gresk yoghurt eller tomme havremelkkartonger/ melkekartonger).

Sett kraften i fryseren og ha den klar til neste uke, for da kommer en haug med tips til hvordan du kan bruke den. Dette er sånn jeg fikk barna til å begynne å elske fargerik mat!
305 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page