top of page

Trenger vi kosttilskudd, eller holder det med vanlig mat?

Oppdatert: 4. aug. 2023

I følge de norske helsemyndighetene får de fleste i seg de næringsstoffene de trenger gjennom et vanlig, sunt kosthold.

I mai 2019 hadde omtrent 23% av alle nordmenn over 18 år fedme, altså nesten en fjerdedel. Norge er dessuten et av landene i Europa som har hatt størst økning i forekomst av fedme de siste årene*.


Før jeg går i diskusjon med de norske helsemyndighetene om nødvendigheten av kosttilskudd, ser jeg det som helt nødvendig at de grundig revurderer hva de anser som "vanlig, sunt kosthold". Kosttilskuddene skal nemlig dekke de næringsstoffene denne maten ikke gir oss.

Advarsel før videre lesing: Helsemyndighetene og jeg er enda ikke helt enige hva angår kosthold og kosttilskudd.Hva er kosttilskudd, og hva skal vi egentlig med dem?

Vi får nesten begynne på begynnelsen: hva er kosttilskudd?

Kosttilskudd, når vi snakker om ernæring, er produkter som gir en konsentrert tilførsel av visse næringsstoffer. Det kan være for eksempel vitaminer, mineraler og omega-3-fettsyrer, kort sagt: det er de materialene man trenger for å bygge en kropp med alt inkludert. Kosttilskudd skal helst gi oss de stoffene vi ikke får nok av gjennom kosten. De inntas gjerne i form av kapsler, pastiller, tabletter, piller, pulver og lignende.


Men mye mer spennende enn dette er spørsmålet: hva skal vi med dem?


Bor du i et hus eller en leilighet? Da tipper jeg at du har en og annen erfaring med både oppussing og vedlikehold. Da jeg for mange år siden kjøpte hus sammen med min nåværende mann, oppdaget vi etter en tid at verandaen på huset var pill råtten. Ettersom vi har barn og dette rett og slett kunne være farlig, avgjorde vi raskt at det måtte bygges ny veranda. De gamle materialene kunne ikke brukes på nytt, de var som sagt råtne. Det var heller ikke aktuelt å bruke av de materialene som allerede fantes på huset, for eksempel noen av bordene på ytterveggen på baksiden av huset.

Jeg regner med dette er selvfølgelig for de fleste, men jeg velger allikevel å uttrykke det tydelig: før vi kunne begynne å bygge den nye verandaen måtte vi gå til innkjøp av nye byggmaterialer.


En veranda er visstnok relativt enkel å bygge. Jeg sier visstnok, for jeg vet med 100% sikkerhet at den er ikke enkel å bygge for meg. Mannen min klarte det på en sommer, med god hjelp fra en slektning. Slektningen til mannen min er tømrer. Han visste akkurat hva vi trengte av materialer for å bygge en veranda som, i motsetning til den gamle, tålte litt vær og vind. Han har god greie på den typen byggmaterialer.


Jeg prøver å se for meg et helt annet scenario. Hva ville jeg selv ha gjort? Hva kunne jeg egentlig ha gjort? Jeg kunne kikket litt på de ødelagte materialene i den gamle verandaen, dratt ned på den lokale trelasten og gjettet på hva jeg trengte av nye byggmaterialer. Så kunne jeg tatt med meg den nye plankehaugen hjem, og prøvd meg frem.


Eller jeg kunne ringt Ylva, min beste venninne som er bibliotekar. Jeg vet ikke hvor mye hun vet om søylesko og skruer, men jeg er sikker på at hun ville ha gitt meg alt hun hadde av kunnskap og gode råd.

Jeg vet selvfølgelig ikke sikkert, men jeg vil anta at vi ikke hadde fått ny veranda den sommeren. Det er faktisk mulig at vi aldri ville fått ny veranda hvis jeg hadde håndtert det på denne måten.


Nei, hvis jeg alene hadde ansvaret for oppussingen måtte jeg ha ringt en håndverker. Da er halve jobben gjort, i alle fall for min del. Det neste som må skje er at håndverkeren avgjør hvilke byggmaterialer det er behov for, og får disse tilgjengelig. Dette er sikkert også helt selvfølgelig for de fleste, men jeg velger å tydeliggjøre den siste viktige detaljen: fortsett å supplere med riktig type materialer helt til verandaen er ferdig!

De neste årene kjøper jeg inn det lille ekstra som trengs for å vedlikeholde verandaen. Bare for å være sikker på at den ikke råtner på nytt.Oppussing av hus er faktisk ikke helt ulikt oppussing av kropp. Noen gjør det bare for utseendes skyld, men ofte må vi pusse opp fordi viktige bestanddeler i hjemmet vårt er i ferd med å slites ut.

Når sykdom eller plager oppstår er det ofte et tegn på at kroppen trenger en ordentlig oppussing. Sannhetens time har kommet, og det viser seg at kroppen din ikke har klart å bygge god helse med de ressursene den har hatt tilgjengelig. Når det er tid for oppussing i kroppen må du altså ta tilskudd. Ellers blir det som å få tak i en tømrer eller rørlegger, men når de kommer får de verken materialer eller verktøy. Jo større oppussing kroppen har behov for, dess mer byggmaterialer trengs.


Og nå er vi altså tilbake til begynnelsen igjen. Hva bygger vi egentlig en kropp av?

Hvis du er som de fleste (altså ikke utdannet innen kost og ernæring på en helhetlig måte), har du kanskje en mer eller mindre treffsikker forståelse av at det muligens trengs noen proteiner, vitaminer eller fettsyrer. Og i likhet med mange andre tar du kanskje en tur i helsekostbutikken og gjetter litt. Akkurat nå er det mye fokus på vitamin K2, kollagen og CBD olje, så da prøver du kanskje det. Kanskje du ringer bestevenninnen din og spør hva hun tror. Hun har hørt at magnesium hjelper mot kramper, så du tar med deg en pakke av det også. Så går du hjem for å forsyne kroppen med de nye byggmaterialene.


Vitaminer, mineraler og fettsyrer er noe av det kroppen skal bygge seg selv opp igjen av. Dette er et faktum vi må ta på dypeste alvor. Cellene i kroppen dør faktisk stadig vekk, også i en sunn og frisk kropp, og de må hele tiden erstattes av nye. Det er kroppen din som skal bygge disse nye cellene av de ressursene den har tilgjengelig. Hva vil du helst at din kropp skal bruke når den bygger eller vedlikeholder hjertet ditt? Vet du hva den trenger? Vet du hva nyrene trenger? Hva med musklene dine?


Det er klart at det hadde vært best om vi klarte å forsyne kroppen med alt den trenger gjennom den vanlige maten vi spiser hver dag. Men plager og sykdom forteller oss at det ikke er så lett som helsemyndighetene skal ha det til.

Når du må pusse opp trenger du i tillegg noe ekstra. Du trenger mer næring, flere byggmaterialer, enn ellers.

I tillegg trenger du å være sikker på at alle kosttilskuddene holder høy kvalitet.

Hvordan skal du vite hva du trenger hvis du ikke snakker med en som har greie på nettopp dette?Tenk om vi hadde behandlet hjemmet vårt på samme måte som vi behandler kroppen. Det er helt utenkelig for de fleste. Vi setter alt for stor pris på huset til å holde på på den måten.


Kikk gjerne innom mine tjenester hvis du ønsker deg kvalifiserte råd om ditt kosthold.

Hvis du vil vite mer om hvorfor jeg mener kosttilskudd er viktig, spesielt for mennesker i vår tid, kan du lese mer her.184 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page