Søk
  • Renate Elida

Hummus og tahini, det glemte pålegget...

Oppdatert: mai 12

"Spis rent", sier jeg.

"Men hva i huleste skal jeg ha til pålegg", sier mottaker fortvilet etter en ukes tid.


Det er faktisk ikke så lett. Det pålegget vi er vant til å spise er gjerne tilsatt veldig mye rart. Mye av det minner også i grunnen mer om dessert enn om pålegg.

Det er i tider som denne at jeg vil slå et slag for hummus og tahini. Det ofte glemte, men supergode pålegget!




Tahini, som kun lages av sesamfrø, salt og evt litt olje gir deg masse god kalsium som er bra for både tenner og skjellett, hår og negler, muskler, nervesystem og hjerte. Sesamfrø inneholder også mineralet mangan som er et antioksidant som kan virke positivt blant annet på forplantningsevne og stoffskifte.

Høres det bra ut?

Her er oppskriften:




Tahini

(Jeg lager alltid dobbel porsjon av dette, men i starten kan det jo være greit å begynne litt i det små...)


ca 150 g sesamfra

1/4 ts himalayasalt


Kjør i foodprosessor (eller bruk stavmikser...litt mer jobb) lenge.

Ferdig!


Du kommer til å måtte stanse foodprosessoren et par ganger for å dytte ned frø som setter seg fast oppe langs kanten. I begynnelsen virker det som alt bare blir en alt for tykk deig, men så begynner plutselig olje og skilles ut fra frøene, og tahinien blir myk og smidig. Hvis du blir utålmodig og vil seede opp prosessen litt kan du tilsette litt olje i sesamfrøene. Da ville jeg valgt økologisk sesamolje


Tahini er den hemmelige ingrediensen i hummus, mitt absolutte yndlingspålegg. Her får du i tillegg til alt det gode fra sesamfrøene, masse bra hjelp fra kikerter, hvitløk og krydder.



Kikerter inneholder både folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan. De er altså kolesterolsenkende og dermed bra for hjertet. De er blodsukkerstabiliserende og kan dermed også være med på å stabilisere humøret. De inneholder mye vannløselig fiber og virker prebiotisk (er bra for tarmfloraen).

Hvorfor skal man la være å spise kikerter? Aner ikke.


I tillegg til alt dette er også kikerter rike på proteiner og kan gjerne være med på å erstatte kjøtt i for eksempel gryter og supper.



Hummus (yndlingspålegg)

(Fordi jeg elsker hvitløk bruker jeg gjerne ekstra mye av det, men begynn med ett fedd og smak deg frem etterhvert


200g hermetiske kikerter, skylt i vann og tørket

1 ss tahini

1 hvitløksfedd

2 ss  olivenolje

1-2 ss (hakket) soltørket tomat

1/2 ts spisskummen

1 ss saft fra presset sitron

en liten klype himalayasalt

4-6 ss vann hvis det trengs


Alle ingredienser puttes (med kjærlighet) i en foodprosessor. Kjør til ønsket konsistens (eller bruk stavmikser).

Ferdig!


Både tahini og hummus kan puttes på glass og oppbevares i kjøleskapet sammen med det andre pålegget. Kos deg!



Følg meg også på instagram: https://www.instagram.com/renatehaug/

125 visninger

Fotograf Guro Skjeldrup, takk for flotte bilder!

Copyright © 2017 by Renate Elida Haug

Grevlingveien 22

1914 Ytre Enebakk

renate.elida@outlook.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Blogger Icon

Tlf: 93 62 26 25