Søk
  • Renate Elida

Ekstra sunn tomatsuppe

Oppdatert: jan. 28

Jeg har skrevet før om hvor glad jeg er i å lure ekstra grønnsaker inn i ellers "uskyldige" retter.

I denne suppa putter jeg gjerne i i litt paprika som har et høyt innhold av vitamin C og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Paprika har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og er en kilde til vitamin B6 som blant annet bidrar til normal energiomsetning.

Gulrot som er rik på betakaroten ( som omdannes til A-vitamin i kroppen vår) er også lett kamuflert i tomatsuppe. Vitamin A er viktig for synet og huden, samtidig som det er med på å styre vekst og utvikling. Når du spiser gulrøtter, får du også i deg viktige stoffer som kalium, folinsyre, jern, karoten, magnesium og kopper.

Jeg lot meg slå ut av omgangssyke disse dagene, så i stedet for å legge ut oppskrift på den planlagte nydelige, økologiske kylligformen jeg skulle lage, får dere nok en gang oppskriften på noe av det enkleste jeg har: Tomatsuppe. Og den lages selvfølgelig fra bunnen.

Oppskriften passer for to voksne og to barn.

Hvis du er ved godt mot den dagen suppa skal lages, skolder du ca 800g hele tomater.

Hvis du, som jeg, nettopp har hatt omgangssyke og bare trenger å få middagen klar før mann og barn får for lavt blodsukker, bruker du to bokser med opphakket tomat.


Skolde tomater:

1. Snitt et lite kryss i toppen av tomatene.

2. Kok opp vann i en kasserolle, og legg tomatene forsiktig ned i vannet.

3. La koke noen minutter til du ser at skallet har løsnet.

4. Legg tomatene over i en bolle med iskaldt vann.

5. Nå kan du enkelt fjerne skinnet med fingrene.

(Noen velger å fjerne frøene til tomaten, men jeg bruker alt)



Tomatsuppe (med litt ekstra snacks)

1 stor gul løk

3 store fedd hvitløk

1/2 paprika

1 stor gulrot

1 pakker bønner (jeg varierer litt mellom ulike bønnetyper og linser)

ca 850 g skolda tomater eller 2 pakker opphakket tomat

1 ss grønnsaksbuljong

Basilikum, oregano, timian,


Kapp gulroten grovt og legg den i litt kokende vann ( bare så den blir raskt myk).

Grovkapp paprika, løk og hvitløk. Fres i olivenolje sammen med basilikum, oregano og timian. Gjerne så mye som en spiseskje av hvert krydder.

Tilsett tomatene og gulrotbitene sammen med ca 5 dl vann. Dersom du har skoldet tomatene selv, bør disse krakkes litt med en gaffel først.

Rør i buljong og la suppa koke i ca 5 minutter.


Skyll bønnene i kaldt vann og ha oppi suppa.

Bruk stavmikser og kjør alt til en jevn blanding. Krydre gjerne med himalajasalt, chili og/eller spisskummen hvis du liker det.



Server med rømme eller friske urter. Ettersom vi ikke så ofte har pasta her i huset, blir mine barn ekstra fornøyde hvis jeg disker opp med glutenfri, økologisk makaroni.


Da kan barna kose seg, lykkelig uvitende om at de spiser både tomat, gulrot, paprika, løk og borlottibønner. Jeg går og legger meg på sofaen med strikketøyet mitt igjen.

God appetitt!


Følg med også på instagram: https://www.instagram.com/renatehaug/

62 visninger2 kommentarer

Fotograf Guro Skjeldrup, takk for flotte bilder!

Copyright © 2017 by Renate Elida Haug

Grevlingveien 22

1914 Ytre Enebakk

renate.elida@outlook.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Blogger Icon

Tlf: 93 62 26 25