top of page

Ville vekster, oppskrifter på gratis mat

Oppdatert: 26. sep. 2019"Vi kaller gjerne en plante ugress når vi synes den vokser på feil sted, for eksempel i blomsterbedet vårt, men jeg mener at ugress er nettopp planter som vokser på HELT riktig sted" - sa Rolv Hjelmstad (slik jeg husker det) da jeg var på kurs med ham for mange år siden.


Han har selvfølgelig veldig rett i dette, og ikke bare vokser disse plantene på helt riktig sted i forhold til hva de trenger selv, men jeg mener bestemt det ser ut som de vokser på riktig sted og riktig tid i forhold til hva de har å tilby. Groblad får for eksempel fotfeste og brer seg som et plaster utover ødelagt, hardtrampet jord. Etter en stund hjelper den jorda til å bli mer mottagelig for andre planter også. Nettopp dette bladet kan vi legge som plaster over sår og kutt eller legge i skoen over gnagsåret, derav navnet.


Men visste du at unge groblad også kan brukes i salaten? Sammen med for eksempel skvallerkål, unge løvetannblader og litt marikåpe?Nå er tiden endelig her hvor vi kan plukke maten ute, gratis. Hva med å prøve brenneslesuppe til middag i morgen? Brennesle inneholder masse av B-vitaminene tiamin og niacin, nesten fem ganger så mye vitamin C og jern som spinat, seks ganger så mye kalsium og nær dobbelt så mye sink, fiber og protein.

Her kommer oppskriften. Vel bekomme!


Gå inn på Brisingamen på Facebook for å se når jeg holder Ville vekster-vandringer og -foredrag sammen med min gode venninne Ylva Linnestad.


Ville vekster-suppe

Ca. 4 personer

Tre never grønne vekster (skvallerkål/brennesle/løpstikke+)

1 ss olje eller smør

1 løk

1 fedd hvitløk

Ønsket krydder

1 liter vann og 2 ss buljong, eller f.eks kyllingbuljong.

Fres hakket løk, hvitløk og krydder i olje eller smør.

Hell over vann, og putt i det grønne samt buljong.

La koke i 20 min. Stavmiks om ønsket.


Ville vekster-pesto

Ca. 4 personer

1 bunt grønt (basilikum/brennesle/skvallerkål) 50 g solsikkekjerner 1 fedd hvitløk 1 dl olivenolje 25g næringsgjær (eller ost) 1 ss sitronsaft salt pepper


Skyll bladene. Putt alle ingrediensene i en skål og bruk en stavmikser til å blende det godt sammen. Smak til med salt og pepper.


313 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page