top of page

Kimchi, 1.forsøk

Oppdatert: 14. jan. 2022

Jeg har fått en ny, litt vanskelig dille. Det er kimchi. For uinnvidde kan jeg fortelle at kimchi er Koreas nasjonalrett og består hovedsakelig av fermenterte grønnsaker. Basis er gjerne kinakål, hvitløk, rettich og rød chili.


Kimchi kan spises som den er, sammen med annet pålegg eller kombineres med andre varm- eller kaldretter.


Fermentert mat gir deg både melkesyrebakterier og enzymer i tillegg til at den er med på å normalisere pH-balansen i tarmen. Når det legges til rette for en sunn tarmflora, blir det mindre plass for de patogene bakteriene som altså skaper ubalanse og sykdom. Dette er mat for en sunn tarm!


Grunnen til at dette for meg ble en litt vanskelig dille var at jeg fant en nydelig økologisk kimchi i Sverige, og det endte altså med at det måtte en svensketur til for at jeg skulle få det månedlige glasset mitt. Det går jo ikke….


For ganske nøyaktig to uker siden gikk jeg gjennom grønnsaksavdelingen i butikken og jeg tenkte at det skader ikke å prøve. Nå skal det lages egen kimchi!Renates kimchi, 1.forsøk!


Kålblanding (for eksempel 3 stk kinakål og 1 pk grønnkål) - kuttes i fine strimler


Rør ut 2ss himalayasalt/havsalt i ca 2 l vann - kålen legges i saltlaken over natten. Det er viktig av vannet dekker kålen. Legg evt litt press på kålen slik at vannet dekker ordentlig.2 stk revet gulrot 1 finhakket løk 2 finhakket reddik 2 vårløk 6 fedd finhakket hvitløk 2 finhakket chili

10 cm finhakket ingefær - blandes i en bolle


¼ dl vann 3 ss sukker 1 1/2 dl asiatisk fiskesaus - blandes sammen og blandes deretter med grønnsaksblandingen


Kålen skylles raskt i kaldt vann og blandes nå inn med resten av grønnsakene og dressingen.Fyll Kimchien på et rent, stort lufttett glass (for eksempel et Norgesglass). La den stå på kjøkkenbenken i 2 døgn, og sett den deretter i kjøleskapet. Det skal være fult mulig å spise kimchien allerede nå, men jeg lot min stå to uker i kjøleskapet før jeg smakte.


NYDELIG! ....og allikevel tipper jeg at jeg kan klare å lage en enda bedre neste gang, dette var gøy!

Tradisjonelt ble kimchi fermentert i keramikkrukker gravd ned i bakken, men jeg foretrekker altså å ha den i glass i kjøleskapet. Kimchi kan normalt oppbevares i kjøleskapet i flere uker (jeg lot som sagt min stå i 2 uker før jeg åpnet den for og smake). Bare sjekk at den lukter friskt og ikke mugner.


94 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page